Compensació per pèrdues pel treballador autònom a Catalunya

—COVID-19—

Amb el COVID-19 el nostre dia a dia ha patit un sotrac i això està creant inconvenients, confusió i inseguretat. Des del Govern, però, s’estan creant mesures per tal de pal·liar els efectes d’aquesta crisi, com és el cas de l’Ajuda econòmica per compensar les pèrdues dels treballadors autònoms a Catalunya. Aquesta mesura, que es troba dins del Decret Llei 7/2020 de 17 de març, compta amb una partida pressupostària de 7,5 milions d’euros i preveu beneficiar a uns 4.500 autònoms. 

A continuació t’informem de tot el que necessites saber sobre aquesta nova ajuda.

En què consisteix?

Amb aquesta compensació s’estableix una ajuda en forma de prestació econòmica de pagament únic, per un import màxim de 2.000 euros

Quins autònoms ho poden sol·licitar?

La prestació està enfocada pels treballadors donats d’alta en el RETA però no pels autònoms societaris, és a dir, els socis de les societats mercantils, cooperatives o societats laborals, autònoms col·laboradors, membres d’òrgans d’administració de societats, així com familiars de socis o religiosos.

Quins requisits té?

Els requisits essencials que cal complir són:

 • Trobar-se donat d’alta en el RETA (Règim Especial dels Treballadors Autònoms).
 • Tenir el domicili fiscal en un municipi de Catalunya.
 • Haver patit pèrdua econòmica:
  • Ja sigui per estar donat d’alta en una de les activitats de les quals s’ha decretat el tancament en el Reial Decret 463/2020 de 14 de març (Declaració d’estat d’alarma per la crisi del COVID-19).
  • O bé, per una reducció dràstica i involuntària de la facturació, a conseqüència dels efectes del COVID-19, i que no es disposi de fonts alternatives d’ingressos.

I incompatibilitats?

Aquesta ajuda és incompatible amb qualsevol altra ajuda, prestació, subsidi o subvenció destinats a la mateixa finalitat, siguin públics o privats.

Com s’acredita la pèrdua econòmica?

El que cal fer és:

 • Comparació de la pèrdua econòmica del mes de març del 2020 amb el mes de març del 2019.
 • En cas que el treballador autònom tingui una antiguitat inferior a l’any, la comparació es farà amb la mitjana dels beneficis mensuals des del moment de l’alta.

Període i mètode de sol·licitud

Es podrà demanar a partir del dia 1 d’abril de 2020, ja que per acreditar les pèrdues econòmiques és indispensable conèixer els ingressos de tot el mes de març del 2020.

La sol·licitud es pot fer exclusivament de manera telemàtica a través de la web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Onyar assessors


Ara més que mai necessites l’ajuda d’un professional per poder superar aquests temps difícils. Volem que no et preocupis de res i que puguis sobreposar-te a aquesta crisi. Per això, estem amb tu en tot moment. T’oferim:

 • Ajuda i assessorament per detectar si pots optar a aquesta compensació econòmica, i així ser uns dels beneficiaris. 
 • Recopilem la informació necessària per a poder fer la comparativa de les pèrdues econòmiques.
 • Resolem qualsevol dubte que se’t pugui generar en tot el procés.

Tant si ets client com sinó, clica aquí i t’ajudem.